środa, 1 stycznia 2014

Domowy żurek na Nowy Rok


          W Nowym Roku, w celu regeneracji organizmu po zabawie Sylwestrowej, polecam domowy żurek. Po hulankach i swawolach,wszyscy zasiądą z przyjemnością do sycącego i krzepiącego żurku. Dzisiaj sprawdziłam uzdrawiające właściwości domowego żuru na moich bliskich i potwierdzam jego działanie - błyskawiczne i łagodzące wszelkie niedomogi. Nie tylko "cukier krzepi". Tu Wańkowicz się mylił. Jednak prawdą jest, że "każdy dzień ma swój aromat". Myślę, że aromatem dnia po dobrej zabawie powinien być zapach domowego żuru, jak w śląskiej poezji ludowej.

Jak w miarę szybko przygotować pyszny, rozgrzewający żurek?

Potrzebujemy (dla 4 osób):

  • do wywaru warzywnego: 0,5kg ziemniaków, 2 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek selera, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości ząbka czosnku
  • 20 dag boczku 
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól (płaska łyżeczka)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • gotowy żurek w butelce(zakwas)
  • 2 litry wody 

  1. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę 
  2. Boczek kroimy również w kostkę
  3. Zalewamy 2 litrami wody
  4. Cebulę można zeszklić na patelni przed ugotowaniem, ale nie jest to konieczne
  5. Wrzucamy imbir, czosnek, przyprawy (oprócz majeranku)
  6. Gotujemy do miękkości (ok.30-40 minut)
  7. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy żurek
  8.  I teraz dodajemy majeranek
  9. Podawać z pokrojonymi w ćwiartkę jajkami oraz posypany pietruszką

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pani Julia rewelacyjnie gotuje:) jej żeberka w miodzie to istna poezja, sałatki istne cuda. Jednym słowem zdrowa, smaczna i pełna pasji kuchnia:)
    Pozdrawiamy
    Asia i Marek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno skorzystamy:)

    OdpowiedzUsuń