środa, 29 stycznia 2014

Karnawałowy makowiec z uroczą brzoskwinią

Dodaj napis

     Dziś na blogu słodkości. Nadchodzi weekend, aż miło pomyśleć o aromatycznej kawie w towarzystwie pysznego ciasta, które jest kompozycją smaków słodkiego maku i delikatnej brzoskwini.  Bardzo zgrany duet, który polecam w towarzystwie bliskich osób lub ciekawej lektury.


Składniki:

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
3 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 puszka (standardowa) maku z bakaliami
1 puszka brzoskwiń w syropie


Wykonanie:


Ucieramy margarynę z cukrem, dodając cukier waniliowy. Po utarciu wymienionych składników – dodajemy do utartej masy całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kontynuujemy proces łączenia składników poprzez ucieranie.


Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy całą jej powierzchnię bułką tartą. 

Zmiksowane ciasto wlewamy (nakładamy) na przygotowaną wg w/w wskazań blachę.

Na powierzchnię wyłożonego ciasta nakładamy równomiernie mak  z bakaliami. 

Brzoskwinie wyjmujemy z syropu. Każdą połówkę przecinamy na połowę  i układamy w równych rzędach na wyłożony wcześniej mak z bakaliami. 

Blachę z tak przygotowanym ciastem wstawiamy do piekarnika. 

Temperatura pieczenia 180 st. C.
Czas pieczenia ok. 50 minut.

Smacznego:)
 

2 komentarze: