Dodaj napis |
Dziś na blogu słodkości. Nadchodzi weekend, aż miło pomyśleć o aromatycznej kawie w towarzystwie pysznego ciasta, które jest kompozycją smaków słodkiego maku i delikatnej brzoskwini. Bardzo zgrany duet, który polecam w towarzystwie bliskich osób lub ciekawej lektury.
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
3 całe jajka
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 opakowanie cukru
waniliowego
1 puszka (standardowa) maku z
bakaliami
1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Ucieramy margarynę z cukrem,
dodając cukier waniliowy. Po utarciu wymienionych składników – dodajemy do
utartej masy całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kontynuujemy proces
łączenia składników poprzez ucieranie.
Blachę smarujemy tłuszczem i
posypujemy całą jej powierzchnię bułką tartą.
Zmiksowane ciasto wlewamy
(nakładamy) na przygotowaną wg w/w wskazań blachę.
Na powierzchnię wyłożonego
ciasta nakładamy równomiernie mak z bakaliami.
Brzoskwinie
wyjmujemy z syropu. Każdą połówkę przecinamy na połowę i układamy w równych rzędach na wyłożony
wcześniej mak z bakaliami.
Blachę z tak przygotowanym
ciastem wstawiamy do piekarnika.
Temperatura pieczenia 180 st. C.
Czas pieczenia ok. 50 minut.
Smacznego:)
zjadłabym takie jutro na podwieczorek, w nagrodę po egzaminie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, trzymam kciuki za egzamin:)
OdpowiedzUsuń