poniedziałek, 20 stycznia 2014

Babka majonezowa - idealna na karnawał



    Babka majonezowa to ciasto wdzięczne i uniwersalne. Długo zachowuje świeżość, przystrojona cieszy oko  i podniebienie. Doskonała zarówno w czasie karnawału, jak i do kawy i przyjemnej rozmowy. Polecam dla każdego łasucha. Z mojego stołu znika w mig, co zresztą widać na załączonej fotografii.  Nie zdążyłam uwiecznić jej urody w pełni, domowe łasuchy były szybsze niż migawka aparatu:)


Składniki:



1 szklanka cukru (może być cukier puder)

¾ szklanki mąki pszennej

3 jajka

200-250 ml majonezu, np. firmy Winiary

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego



Wykonanie:



Jaja utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym.

Do w/w dodać i wymieszać pozostałe składniki.

Wlać do uprzednio przygotowanej formy.

Piec w temperaturze 180 st.C – ok. 50 minut.



Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem lub posypka cukrową w postaci kolorowych okruszków.





Smacznego życzy:

Pani Julia


1 komentarz:

  1. Babka majonezowa jest przepyszna. Przepis prosty i szybki:) Przed chwilą ją upiekłam i trudno się powstrzymać żeby jej od razu nie zjeść:) Pani Julio pomysł żeby stworzyć taki kulinarny blog jest genialny. Pani przepisy sprawiają że bycie w kuchni staje się przyjemnością:) Pozdrawiamy z Osieka nad Wisłą:)

    OdpowiedzUsuń