piątek, 24 stycznia 2014

Placki ziemniaczane Pani Julii - przepis TOP SECRET ujawniony




   Przychodzi czasem taki dzień, że bez placków ziemniaczanych nie obejdzie się. Po prostu pojawia się zew na ten znany nam wszystkim przysmak. Najlepsze placki są idealnie wyważone między chrupkością a delikatnością i, oczywiście, nie mogą być nasączone tłuszczem, gdyż wówczas tracą cały swój urok. Jak temu zapobiec? Oto mój tajemny przepis:



Składniki:


Ok. 1 kg ziemniaków

2 jajka

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżeczka majeranku

4 łyżki stołowe mąki pszennej

ok. 30g spirytusu (zapobiega wchłanianiu oleju w ciasto)

sól w zależności od preferencji (do smaku)

olej rzepakowy do smażenia

pieprz czarny – do smaku

śmietana 18% - jako dodatek przy serwowaniu



Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zetrzeć także czosnek i cebulę i zmieszać z utartymi ziemniakami. Dodać całe jajka, mąkę, majeranek, pieprz, sól oraz spirytus.

Wszystkie w/w składniki dokładnie wymieszać.



Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i przygotowaną masę  kłaść łyżką stołową.

Smażyć na złoty kolor.


Usmażone placki przekładać z patelni do naczynia termicznego.


Sposób podawania:

Bez dodatków ale podając dobry kefir jako napój. Ze śmietaną 18% dobrej jakości, np. Włocławek. Jeśli ktoś preferuje osłodzenie placków – można podać miód pszczeli lub cukier (z cukrem trzcinowym smakują inaczej).





Smacznego:)

4 komentarze: