Babka majonezowa to ciasto wdzięczne i uniwersalne. Długo zachowuje świeżość, przystrojona cieszy oko i podniebienie. Doskonała zarówno w czasie karnawału, jak i do kawy i przyjemnej rozmowy. Polecam dla każdego łasucha. Z mojego stołu znika w mig, co zresztą widać na załączonej fotografii. Nie zdążyłam uwiecznić jej urody w pełni, domowe łasuchy były szybsze niż migawka aparatu:)
Składniki:
1 szklanka cukru (może być
cukier puder)
¾ szklanki mąki pszennej
3 jajka
200-250 ml majonezu, np.
firmy Winiary
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 opakowanie cukru
waniliowego
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem oraz z
cukrem waniliowym.
Do w/w dodać i wymieszać
pozostałe składniki.
Wlać do uprzednio
przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180 st.C
– ok. 50 minut.
Po wyjęciu z pieca można
posypać cukrem pudrem lub posypka cukrową w postaci kolorowych okruszków.
Smacznego życzy:
Pani Julia
Babka majonezowa jest przepyszna. Przepis prosty i szybki:) Przed chwilą ją upiekłam i trudno się powstrzymać żeby jej od razu nie zjeść:) Pani Julio pomysł żeby stworzyć taki kulinarny blog jest genialny. Pani przepisy sprawiają że bycie w kuchni staje się przyjemnością:) Pozdrawiamy z Osieka nad Wisłą:)
OdpowiedzUsuń