Sałatka warzywna- klasyk na przyjęcia. Smakuje i ozdabia. Dziś Sylwestrowy wieczór. Myślę, że warto podać tradycyjne danie przystrojone kolorami.
Jak przygotować sałatkę?
Potrzebujemy (dla 4 osób):
- 1 kg ziemniaków
- słoik marchewki z groszkiem (400-500g)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 3 ogórki kiszone
- 3 jabłka
- 1 cebula
- słoik majonezu 400g
- pieprz
- sól
- łyżeczka cukru
- łyżka musztardy stołowej
- Ziemniaki oraz resztę warzyw ugotować bez obierania - "w mundurkach"
- Po ostudzeniu jajka oraz gotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę
- Jabłka surowe pokroić w kostkę, podobnie cebulę
- Dodać majonez, musztardę, przyprawy, a także marchewkę z groszkiem (po odlaniu ze słoika płynu)
- Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, aby nie rozdrobnić za mocno sałatki i udekorować wedle uznania
życzy Państwu,
Pani Julia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz