I, aby nie było zbyt słodko, kiszona kapusta, ludowa piękność.
Jak stworzyć kulinarny romans wszechczasów z delikatnymi polędwiczkami, ziemniaczkami oficerami i ludową pięknością?
Potrzebujemy:
-80 dag polędwicy wieprzowej
-50 dag pieczarek
-1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- masło klarowane do smazenia 2 kyzki stolowe
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- świeży korzeń imbiru - ok. 1,5-2cm
- ziele angielskie
Przygotowanie
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2 cm, następnie rozgniatamy je w dłoni. Nie należy mięsa tłuc, ponieważ może utracić soczystość. Dodajemy przyprawy do mięsa, równocześnie zasmażamy rozgnieciony w prasce czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulkę do zeszklenia. Następnie wrzucamy mięso na patelnię i zasmażamy z obu stron parę minut. Dodajemy imbir pokrojony w drobną kosteczkę.
Pieczarki obrane ze skórki i, w zależności od preferencji pokrojone lub w całości umieszczamy na innej patelni oraz zasmażamy 10-15 minut. Po tym czasie przerzucamy zawartość obu patelni do naczynia żaroodpornego, na dno polędwiczki, natępnie pieczarki na wierzch. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 200 stopni Celsjusza, zapiekamy około 40 minut.
Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, obieramy jedną cebulę i dorzucamy do garnka, aby aromat gotowania ziemniaków był przyjemny, zalewamy wrzątkiem i dodajemy szczyptę soli i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu obieramy i podajemy posypane pietruszką lub koperkiem. Kapustę kiszoną podajemy w formie surówki z olejem rzepakowym oraz startym jabłkiem, pokrojonym drobno szczypiorkiem, do surówki należy dodać szczyptę cukru i pieprzu.
Podawać w towarzystwie czerwonego wina bordeaux, które bardzo korzystnie wpływa na poziom żelaza, co zaowocuje uwodzicielskim rumieńcem podczas Sylwestrowego balu.
- masło klarowane do smazenia 2 kyzki stolowe
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- świeży korzeń imbiru - ok. 1,5-2cm
- ziele angielskie
Przygotowanie
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2 cm, następnie rozgniatamy je w dłoni. Nie należy mięsa tłuc, ponieważ może utracić soczystość. Dodajemy przyprawy do mięsa, równocześnie zasmażamy rozgnieciony w prasce czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulkę do zeszklenia. Następnie wrzucamy mięso na patelnię i zasmażamy z obu stron parę minut. Dodajemy imbir pokrojony w drobną kosteczkę.
Pieczarki obrane ze skórki i, w zależności od preferencji pokrojone lub w całości umieszczamy na innej patelni oraz zasmażamy 10-15 minut. Po tym czasie przerzucamy zawartość obu patelni do naczynia żaroodpornego, na dno polędwiczki, natępnie pieczarki na wierzch. Ustawiamy temperaturę piekarnika na 200 stopni Celsjusza, zapiekamy około 40 minut.
Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, obieramy jedną cebulę i dorzucamy do garnka, aby aromat gotowania ziemniaków był przyjemny, zalewamy wrzątkiem i dodajemy szczyptę soli i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu obieramy i podajemy posypane pietruszką lub koperkiem. Kapustę kiszoną podajemy w formie surówki z olejem rzepakowym oraz startym jabłkiem, pokrojonym drobno szczypiorkiem, do surówki należy dodać szczyptę cukru i pieprzu.
Podawać w towarzystwie czerwonego wina bordeaux, które bardzo korzystnie wpływa na poziom żelaza, co zaowocuje uwodzicielskim rumieńcem podczas Sylwestrowego balu.
Smacznego!
Pani Julia
Pani Julia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz