![]() | |||
wikipedia |
Zmiany pogody niekoniecznie dodają nam optymizmu. Jest nadal szaro, buro i ponuro. Tymczasem nic tak nie poprawia nastroju jak pyszna, aromatyczna pigwówka do ciasta. Aby móc sieszyć się jej delikatnym smakiem, należy wcześniej, w miesiącach jesiennych, ją przygotować. Jaki jest sprawdzony przepis na naleweczkę z pigwy?
Składniki:
½ litra wódki (najlepiej )zbożowej 40 %
4 sztuki dorodnego owocu
pigwy
20 dkg cukru
Wykonanie:
- Owoce pigwy należy umyć, pokroić w ósemki (w zależności od wielkości owocu).
- Wyciąć gniazda nasienne (nasiona można spożyć jako wartościową witaminę – a jaką? Ten temat poruszę przy okazji).
- Owoce obrać delikatnie ze skórki.
- Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem i możemy zalać równocześnie wódką.
- Tak przygotowane i zakręcone słoje – odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie leżakowania.
- Po upływie w/w czasu wytworzony w słojach syrop pigwowo-alkoholowy zlewamy (cedząc) do butelek na 3-4 tygodnie, aby nalewka dojrzała do konsumpcji.
Nalewka pigwowa oprócz
niepowtarzalnego smaku - posiada także wiele walorów zdrowotnych – ale o tym
napiszę w najbliższym czasie.
Wszystkim wytrwałym w
przygotowaniu nalewki – życzę smacznego:)
Pani Julia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz