wtorek, 11 lutego 2014

Pigwówka na dobry nastrój dla zapobiegliwych

wikipedia
       Zmiany pogody niekoniecznie dodają nam optymizmu.  Jest nadal szaro, buro i ponuro. Tymczasem nic tak nie poprawia nastroju jak pyszna, aromatyczna pigwówka do ciasta. Aby móc sieszyć się jej delikatnym smakiem, należy wcześniej, w miesiącach jesiennych, ją przygotować. Jaki jest sprawdzony przepis na naleweczkę z pigwy?

Składniki:

½ litra wódki  (najlepiej )zbożowej 40 %
4 sztuki dorodnego owocu pigwy
20 dkg cukru

Wykonanie:


  • Owoce pigwy należy umyć, pokroić w ósemki (w zależności od wielkości owocu). 
  • Wyciąć gniazda nasienne (nasiona można spożyć jako wartościową witaminę – a jaką? Ten temat poruszę przy okazji). 
  • Owoce obrać delikatnie ze skórki. 
  • Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem  i możemy zalać równocześnie wódką.

  • Tak przygotowane i zakręcone słoje – odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie leżakowania. 

  • Po upływie w/w czasu wytworzony w słojach syrop pigwowo-alkoholowy zlewamy (cedząc) do butelek na 3-4 tygodnie, aby nalewka dojrzała do konsumpcji.

Nalewka pigwowa oprócz niepowtarzalnego smaku - posiada także wiele walorów zdrowotnych – ale o tym napiszę w najbliższym czasie.

Wszystkim wytrwałym w przygotowaniu nalewki – życzę smacznego:)

Pani Julia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz